Letos v Ljubljani že sedmo leto zapored poteka projekt Netopirji – skrivnostni Ljubljančani, v okviru katerega člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev organiziramo različne aktivnosti, ki lahko prispevajo tako k dobrobiti netopirjev v Mestni občini Ljubljana, kot tudi izobraževanju javnosti o teh skrivnostnih živalih.

Čeprav se je koledarska pomlad vrnila že pred skoraj enim mesecem (kar ne sovpada s temperaturami), smo našo prvo aktivnost organizirali v drugi polovici aprila. V torek, 19. 4. 2022, smo se aktivni člani projekta in ostali ljubitelji netopirjev zbrali v parku Tivoli z visokimi pričakovanji glede najdb netopirjev v netopirnicah. Nameščene netopirnice predstavljajo nadomestna zatočišča za netopirje, večkrat pa v njih najdemo tudi ostale živali (sršene, pajke, hrošče, glodavce, gnezda, …).

Na parkirišču smo udeležencem v kratkem uvodu predstavili projekt Netopirji – skrivnosti Ljubljančani 7 ter zakaj spremljamo netopirnice na drevesih, nato pa poprijeli za lestev in se odpravili do prve netopirnice pri vrhu Šišenskega hriba (pri čemer smo se dodobra ogreli).

Pregledali smo vseh šest netopirnic v Tivoliju in v eni izmed višje ležečih na poti proti Šišenskemu hribu našli kar 9 drobnih netopirjev (Pipistrellus pygmaeus), spodaj v parku pa še enega drobnega netopirja! Netopirje smo izmerili in popisali, odstranili klope in jih tudi obročkali za lažje spremljanje njihovih morebitnih vrnitev. En izmed netopirjev je že imel nameščen obroček, kar predstavlja dober znak obiskovanja teh zatočišč!

V šestih netopirnicah ob Koseškem bajerju nismo imeli sreče z netopirji, saj smo v njih našli pajke in hrošče … Še vedno pa imamo upanje, da ob jesenskem pregledu tudi tukaj najdemo netopirske prebivalce!

Prva aktivnost projekta je tako že za nami, vendar v letošnjem letu načrtujemo še kar nekaj zanimivih srečanj, ki jih lahko spremljate na naši Facebook strani. Pridružite se nam!