Septembra in oktobra smo se člani društva trikrat odpravili na potep po Ljubljani. Na različnih koncih Ljubljane smo z lestvijo na ramenih iskali drevesne netopirnice visoko pod jesensko obarvanimi krošnjami, ki smo jih namestili v letih 2015 do 2023. Ker se topli dnevi bližajo koncu, smo se člani društva odločili pokukati v vseh 35 netopirnic in preveriti, ali se netopirji še zadržujejo v drevesnih netopirnicah ali so se morda že odpravili v zimska zatočišča. Netopirnice naj bi namreč predstavljale predvsem potencialna zatočišča za netopirje v poletnem času, kar pa smo lani vsaj delno ovrgli, saj smo prebivalce netopirnic v njihovih domovanjih našli tudi v zimskem času.

    Prvi jesenski pregled je potekal konec septembra v parku Tivoli, kjer smo zaradi preteklih let pričakovali največji uspeh – torej najboljšo zasedenost netopirnic. Naša pričakovanja so bila izpolnjena, saj smo do sončnega zahoda pregledali 11 netopirnic in v njih našli 19 netopirjev. Največ najdenih netopirjev je pripadalo vrsti drobni netopir (Pipistrellus pygmaeus), v ročni mreži pa so našli tudi navadni mračniki (Nyctalus noctula) in gozdni mračniki (Nyctalus leisleri). Poleg tega smo opazili, da so kar štirje netopirji že imeli nameščen obročen, najstarejše obročkani samici smo oznako nadeli že leta 2018, kar pomeni, da se netopirji več let res vračajo v iste netopirnice! V netopirnicah smo poleg netopirjev opazili in popisali tudi netopirsko gvano ter ostale živali kot so npr. polži, mravlje, itd.

    Pregled v Tivoliju je potekal v sklopu letošnje Mednarodne noči netopirjev, ki je namenjena organiziranju aktivnosti za javnost, kjer lahko obiskovalce ozaveščamo o netopirjih. Udeležba v Tivoliju je bila odlična, vsem prisotnim navdušencem nad netopirji smo predstavili življenje in varstvo netopirjev, netopirje so si lahko tudi pobližje ogledali. V zameno smo od ene od udeleženk dobili prav posebno skico netopirja in netopirnice, ki si jo lahko ogledate spodaj v galeriji (Hvala Klari za to presenečenje!).

    Drugi jesenski pregled je sledil na Ljubljanskem gradu oz. na Grajskem griču, kjer smo na izbrana drevesa dve leti nazaj obesili 6 netopirnic, a že po nekaj mesecih zabeležili prisotnost netopirjev. Tudi tokrat se je pregled izkazal za veliko bolj uspešnega kot pregled v Tivoliju, saj smo uspešno izmerili in obročkali kar 24 drobnih netopirjev. Pregled se je zaradi velikega števila netopirjev malce zavlekel, zato smo najdene netopirje iz zadnje pregledane netopirnice izpustili kar v sončni zahod. 

    Zadnji, tretji, jesenski pregled je potekal okoli Koseškega bajerja, kjer visi 6 lesobetonskih netopirnic in na Prulah, kjer smo letos poleti obesili novih 6 netopirnic s pogledom na Ljubljanico. V Kosezah smo našli 5 drobnih netopirjev, jih izmerili in obročkali ter se odpravili proti zadnjim netopirnicam. Na netopirnice ob Ljubljanici smo nežno potrkali, vendar na naše razočaranje ob odprtju ugotovili, da so do jeseni ostale še nenaseljene. Upamo, da bomo lahko spomladi pokukali v novo nameščene netopirnice in v njih odkrili nove prebivalce.

    Upamo, da bomo v prihodnjih letih zopet uspešni pri pregledih ter morda našli tudi kakšno vrsto netopirjev več! Pri naslednjem pregledu seveda lepo vabljeni, da se nam pridružite in skupaj z nami spoznate te skrivnostne prebivalce Ljubljane.