Sobota, 12. novembra 2022, je bila rezervirana za varstvo »špičmišev« oz. belokranjskih netopirjev. Pet članov društva se je namreč že zgodaj zjutraj odpravilo preko Gorjancev v kraj Trnovec pri Metliki. Naš cilj je bila cerkev Sv. Antona Padovanskega – a ne zaradi sakralnih elementov, temveč tistega, kar se dogaja na njenem podstrešju. Podstrešje cerkve je eno redkih kotišč navadnih netopirjev (Myotis myotis) v tem delu Slovenije, kjer netopirji še niso preganjani.

  V poletnem času podstrešje gosti več kot 1500 živali!

  Odzvali smo se na pobudo in poziv Zavoda RS za varstvo narave ter se odločili sodelovati in organizirati čistilno akcijo podstrešja. Gvano je nemalokrat največji vzrok nezadovoljstva nad gostovanjem netopirjev na cerkvenih podstrešjih, zato lahko s takimi aktivnostmi prispevamo k njihovem sprejemanju in ohranjanju. Prva tako pa bo v tem primeru očiščeno podstrešje omogočilo izvedbo nujnih obnovitvenih del ostrešja, s katerimi se bo poskrbelo za njegovo ohranitev.

  Zaščiteni pred umazanijo in prahom smo previdno stopali po kupolastem oboku cerkve in plast za plastjo čistili gvano, ki se je v nekaj letih nabralo na podstrešju cerkve. Najprej smo očistili gvano s ponjave, ki je bila nameščena pred približno 2 letoma in v prvem delu akcije nabrali okoli 400 kg netopirskih iztrebkov.

  Samo pomislite, kolikšna je masa žuželk, ki jih tako velika skupina netopirjev pomalica preko poletja!

  Pri organizaciji dela in zagnanosti, sta nam bila v veliko pomoč Andrej Hudoklin iz ZRSVN OE Novo mesto, tudi član SDPVN, in ključar Ivan, ki je prijazno nudil podporo in nekaj opreme ekipi. Po vrvi je ekipa na podstrešju vedra napolnjena z gvanom spuščala spodnji ekipi v »drugi bojni liniji«, ki je nabrano gvano pretresala v žaklje, vreče in vrečke ter jih zlagala na prikolico, vse dokler nismo napolnili čisto vseh (tudi tistih nekaj rezervnih manjših vreč). Akcija je bila intenzivna in močno odstopala od naših pričakovanj, saj so bile vhodne informacije o oceni količine gvana močno podcenjene – »20 do 40 veder«. Najmanj 100 veder gvana smo prinesli na plano samo po prvih dveh urah čiščenja! Akcija pa se je nadaljevala vse do mraka.

  Ena od lekcij dneva je bila nedvomno modrost, da je gvana oz. »sranja« vedno več, kot ga sprva lahko pričakuješ!

  Čeprav je bilo v akcijo vloženega 8 ur dela ekipe 6 ljudi in na plano po naših izračunih prinesenega med 850 in 900 kg gvana, bo za nas netopirce vložen trud poplačan že s tem, če bodo netopirji še več let lahko mirno bivali na tem podstrešju! Močno si želimo, da bo tako.

  Najlepša hvala vsem akterjem akcije in ZRSVN za financiranje! Še posebej pa lepa zahvala ključarju za sodelovanje in gostoljubje.