V Ljubljani že od leta 2015 na izbranih drevesih visijo lesobetonske netopirnice. Netopirnice predstavljajo nadomestna zatočišča za nekatere vrste netopirjev, ki živijo na tem območju. Do letošnjega sončnega avgustovskega torka (22. 8. 2023), je na območju Mestne občine Ljubljana viselo 29 različnih netopirnic. Po novem pa imamo na območju občine kar 35 lesobetonskih netopirnic, saj smo jih na novi lokaciji v Ljubljani namestili še šest.

    Letošnje lokacije netopirnic so bile izbrane ob Ljubljanici na Prulah in Špici. Drevesa ob Ljubljanici smo predhodno izbrali glede na njihovo višino, zastrtost s krošnjo in primerno razporeditev vej glede na usmerjenostjo neba. Šest duplastih netopirnic smo na drevesa obesili tako, da dreves nismo poškodovali, žico pa dodatno zaščitili, da se ob rasti drevesa ne zajeda v deblo. Prav tako smo poskusili popraviti obrnjeno leseno netopirnico, ki je bila nameščena v projektu leta 2009. 

    Nove netopirnice lahko opazite na sprehodu ob Ljubljanici – če se ozrete visoko pod krošnje boste opazili sivo-črne hiške z zeleno oznako SDPVN in datumom postavitve. Postavitev novih netopirnic je omogočila Četrtna skupnost Ljubljana Center. 

    Veselimo se rezultatov pregledov netopirnic in preverjanja njihove naselitve. Prvi pregled bomo izvedli predvidoma spomladi 2024. Dogodek bomo objavili na Facebooku. Lepo vabljeni!