Ostrouhi netopir (Myotis oxygnathus)

Ostrouhi netopir je velik netopir z razmeroma velikimi uhlji. Po obarvanosti kožuha in splošnem izgledu je zelo podoben navadnemu netopirju, od katerega je malenkost manjši. Hrbtna dlaka je kratka in sivorjava, trebušna stran telesa pa opazno svetlejša, sivobela. Živi v odprti krajini s travniki, pašniki ali polji na kraških območjih. Leta nizko nad tlemi in pobira žuželke z bilk ali s tal, na katerih za trenutek pristane [1,2,3].

Razpoznavni znaki

Ostrouhi netopir je zelo podoben navadnemu netopirju, od katerega ga brez podrobnejših meritev zobovja in uhljev ne moremo razlikovati. Ostrouhi netopir ima nekoliko krajši gobec in ožje ter nekoliko krajše uhlje. Nekateri osebki imajo svetlo piko na dlaki med uhljema. Ušesni poklopec (tragus) je za vrsto značilno enotno svetlo obarvan, brez temne lise na konici, ki jo ima lahko navadni netopir [1,2].

Zatočišča

Na severu razširjenosti (Švica, Avstrija) ima poletna zatočišča na podstrešjih, na območju Mediterana pa skoraj izključno v velikih jamah in drugih podzemnih prostorih. Samci preko celega leta zasedajo jame, bunkerje, poleti celo špranje pod mostovi in na zgradbah. Prezimujejo v jamah in drugih podzemnih prostorih [1,2].

Zanimivosti

  • Poletna kotišča v jamah si skoraj vedno delijo z drugimi vrstami: navadnim netopirjem, dolgonogim netopirjem, dolgokrilim netopirjem, vejicatim netopirjem in podkovnjaki. S temi vrstami samice oblikujejo mešane gruče [3].

Viri

[1] Dietz C., Kiefer A. Die Fledermäuse Europas: kennen, bestimmen, schützen. Stuttgart: Franckh Kosmos Verlag, 2014

[2] Zagmajster M. 2009. Ostrouhi netopir Myotis oxygnathus Monticelli, 1885. V: Presetnik P., Koselj K., Zagmajster M. (ur). Atlas netopirjev (Chiroptera) Slovenije. Center za kartografijo favne in flore, Miklavž na Dravskem polju. 62–63.

[3] Topál G., Ruedi M. 2001. Myotis blythii, Kleines Mausohr. In: Krapp F. (Ed.): Handbuch der Säugetiere Europas 4-I: 123–207. Aula Verlag.

Besedilo: Simon Zidar in Nika Krivec, strokovni pregled: dr. Klemen Koselj

Vse pravice pridržane. Uporaba fotografij dovoljena le ob soglasju avtorja.