Brandtov netopir (Myotis brandtii)

Majhna, redka in izrazito na gozd in vode vezana vrsta, ki lovi ob vegetaciji ali nad vodnimi telesi. Ima dolgo rjavo hrbtno dlako z zlatimi konicami in svetlo sivo trebušno stran z rumenkastim podtonom. Je prebivalec gozdnih in močvirnih habitatov ter drugih gozdnih območij. Nočne metulje, pajke in dvokrilce večinoma lovi v vseh tipih gozda ter ob živih mejah ali linijah dreves [1,2].

Razpoznavni znaki

Od brkatega netopirja se loči po rjavi koži, le baza uhljev in tragusa je svetlo obarvana. Zelo je podoben brkatemu in nimfnemu netopirju, ki pa sta oba malenkost manjše velikosti. Za  razločevanje med vrstami je pomemben detajl pri oblikovanost zobovja [1].

Zatočišča

Pri nas je bilo do leta 2020 najdeno le eno zatočišče te vrste v špranji lesene koče. Drugod si poleti za zatočišča izbira drevesna dupla, najdemo pa ga lahko tudi za lubjem, v netopirnicah in v stavbnih razpokah. Stavbna zatočišča so ponavadi v bližini gozdnih površin. Prezimuje v jamah in rudnikih [1,2].

Zanimivosti

  • Vrsta je znana po svoji dolgoživosti. Samec iz Sibirije, obročkan v 60-ih letih prejšnjega stoletja, je bil ponovno najden kar 41 let kasneje. S tem je postal absolutni starostni rekorder med netopirji [3].

Viri

[1] Dietz C., Kiefer A. 2014. Die Fledermäuse Europas: kennen, bestimmen, schützen. Stuttgart: Franckh Kosmos Verlag.

[2] Koselj K. in Hudoklin A. 2009. Brandtov netopir Myotis brandtii (Eversmann, 1845). V: Presetnik P., Koselj K., Zagmajster M. (ur.). Atlas netopirjev (Chiroptera) Slovenije. Center za kartografijo favne in flore, Miklavž na Dravskem polju. 74–75.

[3] Podlutsky A. J., Khritankov A. M., Ovodov N. D., Austad S. N. 2005. A new field record for bat longevity. J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 60(11):1366–8.

Besedilo: Nika Krivec, strokovni pregled: dr. Klemen Koselj

Vse pravice pridržane. Uporaba fotografij dovoljena le ob soglasju avtorja.