Dolgorepi netopir (Tadarida teniotis)

Je velik in robusten netopir z velikimi uhlji zaokroženega roba in repom, ki ga večji del štrli iz letalne opne. Kožuh je lahko v različnih odtenkih sive (od črnosive do rjavosive). Nekatere živali so tudi svetlo rjave ali oker barve. Trebušna stran skoraj ni svetlejša od hrbtne. Prehranjuje se nad gozdom, nemalokrat tudi v naseljih, ob stavbah in nad uličnimi svetilkami ter nad vodnimi telesi. Za plenom se podi tudi na višini 300 m nad tlemi.

Razpoznavni znaki

Edini evropski predstavnik družine trdouhcev. Družina je dobila slovensko ime po značilnih uhljih. Ti so trši in na videz drugačni kot pri preostalih netopirjih. Rob uhljev je polkrožen, uhlji so usmerjeni naprej in segajo preko gobčka. Nezamenljiv med našimi netopirji pa je tudi zaradi prostega repa, ki je le na bazi vključen v repno opno.

Zatočišča

Poletna in zimska zatočišča so v visokih nedostopnih razpokah navpičnih sten, kamnolomih, nemalokrat tudi v razpokah prostornih jamskih dvoran ali pa v špranjah visokih stolpnic in mostov. V Sloveniji zatočišč ne poznamo.

Zanimivosti

  • Eholokacijski klici so najnižji v Evropi (frekvence 10–14 kHz) (Dietz in Kiefer 2014). Ker je to znotraj našega slušnega območja, jih lahko slišimo s prostimi ušesi. Zagotovo ste njihov zvok podoben kobilicam, nevede že poslušali od dopustniških poletnih večerih na Sredozemski obali.
  • Dolgorepi netopir je splošno razširjen ob Sredozemskem morju, o najdbah pa poročajo tudi iz severnejših dežel. V Sloveniji smo ga potrdili šele leta 2016 s pomočjo avtomatskih snemalnikov v bližini Kozine (Presetnik in Šalamun 2019).
  • Prehranjuje se skoraj izključno z nočnimi metulji. Domnevno mu to omogočajo eholokacijski klici, ki so nižji od tonalnega območja, kjer nočni metulji najbolje slišijo (Rydell & Arlettaz 1994).
  • Je izjemno močan in hiter letalec – doseže hitrosti do 65 km/h (Dietz in Kiefer 2014).

Viri

Benda, P. & Piraccini, R. 2016. Tadarida teniotis. The IUCN Red List of Threatened Species (http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T21311A22114995.en. Preneseno: 24. 1. 2019).

Dietz C., Kiefer A. 2014. Die Fledermäuse Europas: kennen, bestimmen, schützen. Stuttgart: Franckh Kosmos Verlag.

Presetnik, P. & Šalamun A., 2019. First records of the European free-tailed bat Tadarida teniotis (Rafinesque, 1814) in Slovenia. Nat. Slo. 21(1): 47–53.

Rydell J., Arlettaz R. 1994. Low-frequency echolocation enables the bat Tadarida teniotis to feed on tympanate insects. Proceedings of the Royal Society of London B 257: 175–178.

Besedilo: Jasmina Kotnik in Simon Zidar, strokovni pregled: dr. Klemen Koselj

Vse pravice pridržane. Uporaba fotografij dovoljena le ob soglasju avtorja.