Člani društva nudimo pomoč netopirjem in ljudem že od samega začetka delovanja društva. Čeprav so netopirji nočno aktivne živali, včasih naletimo na netopirja sredi belega dne, ki nemočno leži na tleh.

  Tak netopir je običajno v težavah. Netopir je lahko onemogel ali ranjen. Razlogi za onemogle in ranjene netopirje so:

  • poškodba netopirja zaradi plenilca ali prometa,
  • onemoglost ob koncu zime zaradi pomanjkanja energijskih zalog,
  • mladič, ki še ne zna dobro leteti, pade z zatočišča,
  • izčrpanost po daljši selitvi,
  • zastrupitev.

  Včasih netopirji potrebujejo le počitek in ko si opomorejo, sami odletijo. Kadar pa netopirja ni mogoče takoj vrniti v naravo, je vzet v začasno oskrbo. Takoj, ko si opomore, je spet izpuščen v naravo. 

  V sklopu letošnjega projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 8, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana, smo v ponedeljek, 22. 4. 2024, na Oddelku za biologijo, organizirali delavnico začasne oskrbe netopirjev. Na delavnici smo člani društva delili lastne izkušnje o začasni oskrbi in pomoči onemoglim in poškodovanim netopirjem. Delavnico smo organizirali z namenom čim bolj uspešne pomoči tem ogroženim in zavarovanim živalim tudi v prihodnje.

  Delavnice začasne oskrbe se je udeležilo 29 udeležencev različne starosti in z različnim znanjem. Na začetku delavnice smo izvedli kratko diskusijo z vprašanji o izzivih oskrbe netopirjev. Temu je sledila vrsta krajših predstavitev članov društva z različnimi tematikami. Po končanih predstavitvah je sledila razprava, in kratka evalvacija z vprašanji o izzivih oskrbe netopirjev in organizaciji delavnice. Na ta način smo pridobili odgovore o uspešnosti in možnostih izboljšanja delavnice.

  Na delavnici smo udeležencem predstavili:

  • navodila ob najdbi netopirja in razloge za njihovo onemoglost,
  • telefonsko linijo Netopirofon (sistematično zbiranje podatkov tekom let, pogostost klicev v letu, najpogosteje najdene vrste onemoglih netopirjev, itd.),
  • kratkotrajno oskrbo netopirjev (oskrba, prehrana, poškodbe, bolezni),
  • dolgotrajno oskrbo netopirjev (oskrbo v času prezimovanja),
  • zakonodajo (vezano na oskrbo netopirjev) in razloge, ki ogrožajo netopirje.

  Izvedli smo tudi praktični prikaz osnovnega rokovanja z netopirji z  belorobim netopirjem (Pipistrellus kuhlii), ki je trenutno v začasni oskrbi. Prikazali smo kako netopirja držimo v roki, da ne poškodujemo sebe in njega, kako ga hranimo, itd.

  Na delavnici smo izmenjali izkušnje glede oskrbe in ostale člane društva opremili z novim znanjem glede začasne oskrbe netopirjev. V okviru delavnice je nastalo tudi interno gradivo z nasveti članov glede začasne oskrbe netopirjev. Po končani delavnici so udeleženci prejeli tudi kratke majice z motivom malih netopirjev (Pipistrellus sp.) ki se pogosto znajdejo v začasni oskrbi in logotipom društva in Mestne občine Ljubljana (MOL).

  Hvala vsem prijavljenim za udeležbo! Lepo vabljeni, da se nam pridružite tudi na ostalih aktivnostih v sklopu letošnjega projekta!