Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 8

(februar – oktober 2024)

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana.

V letu 2024 nadaljujemo z aktivnostmi varstva, osveščanja in raziskovanja netopirjev v Mestni občini Ljubljana v sklopu projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 8. V letošnjem projektu bomo raziskave in popise večinoma usmerili na vzhodni del Mestne občine Ljubljana, ki je slabše raziskan in ima manj podatkov o najdbah netopirjev kot osrednji del občine.

Raziskovanje netopirjev znotraj MOL

Pregledali bomo, kaj se skriva v netopirnicah, ki smo jih znotraj Mestne občine Ljubljana postavili v okviru preteklih projektov. Raziskovali bomo netopirje z lovom v mreže, pregledali pa bomo tudi že poznana zatočišča znotraj MOL in raziskovali netopirje s snemanjem ultrazvočnih klicev. Pregledali bomo tudi potencialna zatočišča na drevesih in v špranjah mostov. S tem bomo prispevali k boljšem poznavanju teh pogosto spregledanih živalskih prebivalcev Ljubljane, kar bo omogočilo tudi njihovo varovanje.

Izobraževalne aktivnosti

Nekaj pregledov netopirnic in eno mreženje bomo namenili predstavitvi metod dela z netopirji širši javnosti. Splošni javnosti bomo projekt predstavili tudi na mestnih festivalih ter v tiskanem glasilu. Informacije o dogodkih bomo delili na naši Facebook strani in Instagram strani, o projektu pa bomo pisali tudi na spletni strani društva. Postavili bomo izobraževalno fotografsko razstavo. Izvedli bomo nekaj delavnic za otroke in jim pobližje predstavili te leteče sesalce. Namen projekta bomo predstavili v meddruštvenem glasilu Trdoživ in rezultate na koncu predstavili v društveni reviji Glej, netopir!.

Delavnica prenosa znanja o oskrbi netopirjev

Tekom let se je na društvo obrnilo veliko ljudi, ki so našli onemoglega netopirja. Člani društva smo se v takšnih primerih odzvali in velikokrat sprejeli netopirja v začasno oskrbo. Na delavnici oskrbe netopirjev bomo člani društva izmenjali izkušnje pri oskrbi onemoglih ali poškodovanih netopirjev in mladičev. Na ta način bomo pridobili novo znanje o svetovanju javnosti ob najdbi netopirjev in sami oskrbi.

Delovanje svetovalne linije

Na telefonski liniji Netopirofon (068 650 090) smo na voljo za pomoč Ljubljančanom v primeru najdbe onemoglega ali poškodovanega netopirje, ter za odgovore na morebitna vprašanja v povezavi z netopirji.

Nasvete, kaj storiti ob najdbi netopirjev, boste našli tudi na tej podstrani.

Želimo si, da bi z našimi aktivnostmi prispevali k ozaveščenosti in nadaljnjemu varstvu netopirjev znotraj Mestne občine Ljubljana.

Če bi si želeli pomagati pri sami izvedbi projekta, pa ste vabljeni, da nas kontaktirate na naslov netopirji.lj@gmail.com.

Pri projektu sodelujemo: Mitja Dobovišek, Pia Golob, Samo Grgurevič, Lana Lesnika, Ana Majcen, Annasibila Požrl, Nej Primožič, Liza Trebše, Lorena Vovk, Simon Zidar in Klara Žos.

PUBLIKACIJE:

PROJEKTNE NOVICE:

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.