24. 8. 2021, Branik

Klemen Koselj

Korona, korona, korona! Kaj pa če Mednarodne noči netopirjev letos sploh ne bomo mogli izvesti?« 

»Zato pa je toliko bolje, da se za datum zmeniva že zdaj,« me je spomladi prepričevala Bojana Čibej z Zavoda Svitar, ki poleg Mestne občine Nova Gorica organizira prireditve na gradu Rihemberk.  In tako sva se dogovorila za zadnji vikend v avgustu (28. avgust 2021), ko je MNN potekala že prejšnja leta in si še nisva obetala jesenskega zaprtja javnega življenja. Kot ponavadi so minevali meseci, na MNN pa smo do zadnjega pozabili. Izjema je bila predstavitev netopirjev in gradu z vabilom na MNN v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija (https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174796340; od 56:25 dalje).

Nepredvidljivo leto vseeno ni zatajilo. Dan pred MNN me pokliče Bojana: »Začel je veljati nov odlok. Prireditve ne moremo izvesti v dvorani palacija, ne glede na število udeležencev, če ne bomo preverjali, da izpolnjujejo pogoje PCT« (so preboleli Covid-19, so cepljeni proti SARS-CoV-2 ali so se negativno testirali nanj). Teh zahtev seveda v napovedi dogodka nismo navedli, ker jih takrat še ni bilo. Po dolgem premlevanju in negotovosti, ali vse skupaj odpovedati, sem predlagal, da prireditev v celoti izvedemo zunaj in tako zmanjšamo nevarnost okužbe. Toda s tem je bilo povezano nezanemarljivo tveganje, da računalniške projekcije, ki je spremljala predavanje, pri dnevni svetlobi ne bo moč videti. Ko smo prišli na grad, so se potrdila moja predvidevanja, da so vsi kotički grajskega dvorišča za to presvetli. Tako nam je ostala samo še ena možnost. Projekcijsko platno smo postavili globoko pod obok vhodne stavbe, stole in klopi za občinstvo pa na prosto, med grajsko obzidje in osrednjo stavbo. Gasilske klopi in stole smo nosili po strmih ozkih stopnicah iz vhodne stavbe. Izdatno pomoč pri nošenju so mi nudili moj brat Jernej in nečakinji Eva Luna in Zarja, saj je bil Luka z Zavoda Svitar še zaseden s prodajo vstopnic za obisk gradu in razvedrilom obiskovalcev, ki jih je strašil s svojo helebardo. Pri tem smo mu pomagali mi, vsakič ko je skozi vrata za prodajnim pultom začela lesti klop in si utirati pot skozi gnečo. Tudi pri postavljanju avditorija na glavni poti do gradu smo si z mimoidočimi obiskovalci hodili po prstih ali se spotikali ob kable, klop s projektorjem in računalnikom pa se je večkrat nevarno zamajala. Nisem mogel verjeti, da je bilo v dobri uri že vse nared za predstavitev, vključno s panojem SDPVN, ki je doprinesel k profesionalni noti prireditve.

 Po pozdravnemu nagovoru Nataše Kolenc z MO Nova Gorica slabim štiridesetim obiskovalcem smo si v predavanju ogledali nenavadni svet netopirjev, ki je žarel na platnu izpod grajskega oboka (Slika) in se poleg splošnih značilnosti, ogroženosti in posebnosti te skupine spoznali z razlikami v načinu življenja med desetimi vrstami, ki smo jih našli na gradu, in ekosistemskimi storitvami, ki jih nudijo okoliškim prebivalcem. Medtem ko je Luka pospravljal improvizirani avditorij, smo se ostali odpravili na opazovanje netopirjev med mimoletom iz grajskih zatočišč proti prehranjevališčem. S pomočjo ultrazvočnih detektorjev smo v živo doživeli, kako netopirji uporabljajo eholokacijo za orientacijo in lov. Vprašanja zvedavih udeležencev kar niso nehala deževati tudi po tem, ko bi nekateri od njih že počasi lahko sledili zgledu prvih netopirjev, ki so se vračali z lova na zaslužen počitek. Kljub strahovom se je torej letošnja MNN na gradu Rihemberk uspešno in brez težav iztekla. To zagotovo ne bi uspelo brez izdatne pomoči vseh omenjenih, ki se jim na tem mestu še enkrat toplo zahvaljujem.

 O dogodku in netopirjih so med drugim poročali na Radiu Koper (https://www.rtvslo.si/radio-koper/prispevki/zgodbe/slikoviti-grad-rihemberk-je-tudi-zatocisce-netopirjev/592754) in v brezplačniku Goriška, ki ga večina gospodinjstev na tem območju prejme na dom.