Severni netopir (Eptesicus nilssonii)

Srednje velik netopir s temno čokoladno rjavim obrazom in dolgim kožuhom. Že njegovo ime nam izda, da je razširjen v severnih, hladnejših območjih. Pri nas so bila redka opažanja te vrste zabeležena v Alpah in v alpskem predgorju. Je hiter in spreten letalec, ki lovi svoj plen nad vodami, nad krošnjami dreves in okoli cestnih luči.

Razpoznavni znaki

Dolge razmršene hrbtne dlake so temno čokoladno rjave do črno rjave barve in z zlatimi konicami. Na temenu sta tik ob uhljih prisotna šopa značilno rumenkaste obarvanosti dlake. Trebušna stran je rumeno rjava ali bež. Temno rjavi uhlji so široki, ušesni poklopec (tragus) pa imajo dolg in na vrhu zaobljen.

Zatočišča

Zatočišča te vrste v Sloveniji še niso bila odkrita. Drugje po Evropi so znana poletna zatočišča na podstrešjih in v špranjah stavb – pogosto v ostrešjih pokritih z leseno ali kovinsko kritino. Kot prezimovališča omenjajo jame, rudnike in kleti, kjer severni netopirji prezimujejo posamezno ali v manjših skupinah.

Zanimivosti

  • Je edina vrsta netopirja, ki se pojavlja do 70° severne geografske širine, torej severneje od polarnega kroga (Gerell in Rydell 2001, Rydell 1989).
  • V prezimovališčih je pri nizkih temperaturah najden celo v špranjah med gruščem na jamskih tleh (Dietz in Kiefer 2014).

Viri

Dietz C., Kiefer A. 2014. Die Fledermäuse Europas: kennen, bestimmen, schützen. Stuttgart: Franckh Kosmos Verlag.

Žibrat U. 2009. Severni netopir Eptesicus nilssonii (Keyserling & Blasius, 1839). V: Presetnik P., Koselj K., Zagmajster M. (ur.). Atlas netopirjev (Chiroptera) Slovenije. Center za kartografijo favne in flore, Miklavž na Dravskem polju. 92–93.

Rydell J. 1989. Occurence of bats in northern-most Sweden (65°N) and their feeding ecology in summer. J. Zool. 227: 517–529.

Gerell R. & Rydell J. 2001. Eptesicus nilsonii, Nordfledermaus. In: Krapp F. (Ed.) Handbuch der Säugetiere Europas 4-I: 519–559. Aula Verlag.

Besedilo: Nastja Kosor in Simon Zidar, strokovni pregled: dr. Klemen Koselj

Vse pravice pridržane. Uporaba fotografij dovoljena le ob soglasju avtorja.