Mednarodna noč netopirjev 2022

Liza Trebše

Mednarodna noč netopirjev je dogodek, ki združuje več kot 30 držav po celem svetu in poteka pod okriljem organizacije Eurobats že od leta 1997. V Sloveniji smo letos Mednarodno noč netopirjev praznovali že 24. leto. Čeprav je uradni datum dogodka zadnji vikend v avgustu, so netopirski dogodki v Sloveniji zaradi spremenljivega vremena vrhunec dosegli šele septembra. Člani društva smo v lastni režiji in v sodelovanju s spodaj naštetimi organizacijami pripravili 15 različnih dogodkov, vse z namenom približevanja teh skrivnostnih letalcev širši javnosti, poudarjanjem njihovega varovanja in ohranjanja ter nenazadnje tudi boljšega sobivanja. Letos so aktivnosti potekale vse od Obale do Prekmurja, v kar 14 mestih po Sloveniji, dogodkov pa se je udeležilo preko 200 udeležencev. V večji meri so v okviru dogodkov potekala predavanja ter poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji, na nekaterih dogodkih pa so lahko udeleženci opazovali tudi lov v mreže, prisostvovali pri pregledu netopirnic, si ogledali fotografsko razstavo, najmlajši udeleženci pa so lahko sodelovali na delavnicah in izdelavi netopirnic.

Najlepše se zahvaljujemo naslednjim organizacijam za pomoč pri izvajanju dogodkov: Center za kartografijo favne in flore, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Iniciativa Mestni Zbor, JZ Kozjanski park, JZ Krajinski park Goričko, Krajinski park Pivška presihajoča jezera, KS Šmartno na Pohorju, KS Vučja Gomila, KUD Avgust Gašparič Vučja Gomila, KUD Stane Sever Ribnica na Pohorju, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor, Mestna občina Nova Gorica, Mladinski svet Ljutomer, Naravni rezervat Škocjanski zatok, Občina Lovrenc na Pohorju, Občina Pivka, Občina Ribnica na Pohorju, Osnovna šola Šmartno na Pohorju, Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, Zavod republike Slovenije za varstvo narave, Zavod Svitar, Zavod za turizem Pivka, Županova jama – turistično in okoljsko društvo Grosuplje, Župnija Selca, Župnija sv. Lovrenc na Pohorju, Župnija sv. Martin na Pohorju in Župnijski urad Ribnica na Pohorju.

Poleg že naštetih smo pri organizaciji sodelovali tudi člani društva, in sicer: Gojznikar Jan, Golob Pia, Grgurevič Samo, Kotnik Jasmina, Kosor Nastja, Pavlovič Eva, Podgorelec Monika, Polajnar Vita, Presetnik Primož, Zidar Simon in moja malenkost. Vsem najlepša hvala za sodelovanje!

Več o MNN 2022 si lahko preberete tudi v društvenem biltenu Glej netopir! 19.

Jesenski pregledi netopirnic v Ljubljani navdušili

Jesenski pregledi netopirnic v Ljubljani navdušili

Jesenski pregledi netopirnic v Ljubljani navdušili V letu 2022 že sedmo leto zapored poteka projekt Netopirji – skrivnostni Ljubljančani, ki se odvija v Mestni občini Ljubljana. Tekom projekta člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev izvajamo...

Mednarodna noč netopirjev 2022!

Mednarodna noč netopirjev 2022!

Mednarodna noč netopirjev 2022! Za ohranjanje netopirjev lahko naredimo veliko, če se o njih bolje podučimo. Z dogodki, ki jih pripravljamo v okviru Mednarodne noči netopirjev 2022 (MNN 2022), želimo  predstaviti te zanimive nočno aktivne sesalce, njihov način...