Brkati netopir (Myotis mystacinus)

  Majhen, živahen netopir z izrazito temno obarvano kožo obraza in uhljev. Prehranjuje se ob rastlinju v gozdovih in ob vodnih telesih, pa tudi v parkih in sadovnjakih. Na njegovem jedilniku se znajdejo tako komarji, kot tudi vešče in kožekrilci [1].

  Razpoznavni znaki

  Poleg temne barve kože, ga prepoznamo po pogosto temni dlaki s svetlimi konicami, ki je dolga in razmršena. Po izgledu je zelo podoben sorodnima nimfnemu in Brandtovemu netopirju, od katerih ga razlikujemo po obliki zobovja in penisa [1].

  Zatočišča

  Brkati netopir si poletna zatočišča rad poišče za zunanjimi elementi hiš. Pri nas so bili do sedaj večinoma najdeni za lesenimi opaži, sicer pa se zatečejo tudi za polkna in v druge špranje stavb. Zatočišča v drevju in v skalnih razpokah so le redko najdena. Pri nas smo našli prezimovališča predvsem v jamah, tudi sicer pa vrsta značilno prezimuje v glavnem v jamah, rudnikih in kleteh [1, 2].

  Zanimivosti

  • Do nedavnega se je pod imenom brkati netopir v resnici skrivalo več zelo podobnih vrst, ki pa so jih zanesljivo prepoznali šele na podlagi genetskih raziskav [1]. Raziskave še niso zaključene, tako da ni izključeno, da se bo pri nas po nimfnem netopirju pojavila še kakšna nova vrsta.

  Viri

  [1] Dietz C., Kiefer A. 2014. Die Fledermäuse Europas: kennen, bestimmen, schützen. Stuttgart: Franckh Kosmos Verlag.

  [2] Koselj K. 2009. Brkati netopir Myotis mystacinus (Kuhl, 1817) s.lat.. V: Presetnik P., Koselj K., Zagmajster M. (ur.). Atlas netopirjev (Chiroptera) Slovenije. Center za kartografijo favne in flore, Miklavž na Dravskem polju. 72–73.

  Besedilo: Nika Krivec, strokovni pregled: dr. Klemen Koselj

  Vse pravice pridržane. Uporaba fotografij dovoljena le ob soglasju avtorja.