Gozdni mračnik (Nyctalus leisleri)

Srednje velik rjav netopir s kratkimi zaobljenimi uhlji in razmeroma širokim gobcem. Dlaka je skoraj enotne barve temne čokolade z nekoliko svetlejšimi konicami. Je prebivalec gozdov, ki plen lovi v gozdovih, nad stoječimi vodami, redkeje v sadovnjakih in parkih ter ob cestnih svetilkah. Med prehranjevanjem leti hitro nad krošnjami dreves in lovi predvsem nočne metulje, hrošče, mrežekrilce in dvokrilce.

Razpoznavni znaki

Je manjši od obeh drugih vrst mračnikov in s temnejšim kožuhom, ki je na trebušni strani svetlejše obarvanosti, zato obstaja opazna linija med hrbtno in trebušno stranjo. Po grlu je dlaka rumeno rjava. Obraz ima črno rjav, dlaka okoli vratu je pri samcih lahko daljša, grivasta. Ušesni poklopec (tragus) ima rodovno značilno obliko prerezanega jurčka.

Zatočišča

Gozdna vrsta netopirja, ki kot zatočišča najpogosteje zaseda naravna dupla in različne naravne odprtine v deblu in vejah starih dreves. Manj pogosto ima zatočišča v opuščenih duplih žoln, v katerih so pogosto navadni mračniki. Zatočišča so tudi v netopirnicah in na podstrešjih stavb. V vseh omenjenih zatočiščih tudi prezimuje. Zatočišča v drevju v Sloveniji niso poznana, našli pa smo ga v duplastih netopirnicah (Kosor in sod. 218, Krivec in sod. 2019).

Zanimivosti

  • V obdobju parjenja od konca julija do septembra en samec s svojimi svatbenimi napevi zvabi v duplo k parjenju tudi do 10 samic in si ustvari prvi harem (Dietz in Kiefer 2014).
  • Samice gozdnih mračnikov običajno skotijo dvojčke, kar je posebnost med evropskimi vrstami netopirjev, ki imajo običajno po enega mladiča letno (Dietz in Kiefer 2014).
  • Gozdni mračnik je selilska vrsta, najdaljše zabeleženo potovanje je bilo dolgo 1567 km med severno Španijo in Nemčijo (Ohlendorf in sod. 2001).

Viri

Dietz C., Kiefer A. 2014. Die Fledermäuse Europas: kennen, bestimmen, schützen. Stuttgart: Franckh Kosmos Verlag.

Kosor N., Gojznikar J., Knapič T., Krivec N., Pavlovič E., Zidar S. 2018. Projekt Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 3, Končno poročilo, Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, Ljubljana, 49 strani, 118 prilog.

Krivec N., Kosor, N., Knapič T., Pavlovič E., Zidar S. 2019. Projekt Netopirji –skrivnostni Ljubljančani 4, Končno poročilo, Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, Ljubljana, 49 strani, 25 prilog.

Ohlendorf B., Hecht B., Strassburg D., Theiler A., Agirre-Mendi P.T. 2001. Bedeutende Migrationsleistung eines markierten Kleinabendseglers (Nyctalus leisleri): Deutschland-Spanien-Deutschland. Nyctalus (N.F.) 8: 60–64.

Zupančič N. 2009. Gozdni mračnik Nyctalus leisleri (Kuhl, 1817) Presetnik P., Koselj K., Zagmajster M. (ur.). Atlas netopirjev (Chiroptera) Slovenije. Center za kartografijo favne in flore, Miklavž na Dravskem polju. 98–99.

Besedilo: Nastja Kosor in Simon Zidar, strokovni pregled: dr. Klemen Koselj

Vse pravice pridržane. Uporaba fotografij dovoljena le ob soglasju avtorja.