Netopirji so edini sesalci, ki so sposobni aktivnega leta. Ta unikatna sposobnost jim v kombinaciji z eholokacijo daje izreden ekološki pomen, saj med drugim močno prispevajo k uravnavanju populacij žuželk in drugih členonožcev v okolju. Žal pa ljudje netopirje zaradi skrivnostnega nočnega življenja in neresničnih vraž, ki krožijo o njih, pogosto smatrajo kot neprijetne živali, ki se zapletajo v lase, ali pa nadlogo, ki se jim je zaredila na podstrešju. Zato pogosto pride do preganjana netopirjev iz zatočišč, uničevanja zatočišč ali celo pobijanja. Zaradi tega so danes netopirji med najbolj ogroženimi vrstami sesalcev v Sloveniji in svetu.

  Za ohranjanje netopirjev lahko naredimo veliko, če se o njih bolje podučimo. Z dogodki, ki jih pripravljamo v okviru Mednarodne noči netopirjev 2021, želimo predstaviti te zanimive sesalce, njihov način življenja, poudariti, zakaj so ogroženi in kaj lahko sami storimo, da jih pomagamo ohraniti.

  Mednarodno noč netopirjev koordinira organizacija Eurobats, dogodek pa po svetu poteka že vse od leta 1997 v več kot 30 državah. V Sloveniji se praznovanju pridružujemo že 23. leto zapored. 

  Program dogodkov bomo sproti dopolnjevali. Najbolj aktualna vabila in podrobnejše informacije o dogodkih pa lahko najdete tudi na našem Facebook profilu.

  Iskreno lepo vabljeni!

  PROGRAM MEDNARODNE NOČI NETOPIRJEV 2021:

  Mednarodna noč netopirjev ob Radvanjskem potoku / DNEVNI IN NOČNI LETALCI OB RADVANJSKEM POTOKU

  25. 8. 2021, ob Radvanjskem potok v okolici Ledine (Maribor), od 18.00 do 21.00 ure

  Vabljeni v Maribor! Ob 18. uri se zberemo v Mariboru pred šolo Tabor 1 (Ulica Arnolda Tovornika 21), od koder se bomo peš sprehodili do Radvanjskega potoka. Dogodek bo predvidoma trajal 3 ure. Program:

  • Predstavitev projekta »Revitalizacija nabrežja Radvanjskega potoka«
  • Predstavitev ptic in metod lova ter obročkanja ptic,
  • Ko pade mrak bo pogovor stekel o netopirjih in metodah mreženja netopirjev.

   V primeru dežja se dogodek prestavi na nadomestni termin: četrtek 26. 8. 2021

  Dogodek skupaj izvajajo: Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic, INICIATIVA MESTNI ZBOR, Društvo študentov naravoslovja in Slovensko odonatološko društvo. Dogodek je del aktivnosti, ki jih društvi DOPPS in SDPVN izvajata v sklopu projektov na področju ohranjanja narave za leto 2021 in jih sofinancira Mestna občina Maribor.

  Mednarodna noč netopirjev na Gradu Rihemberk

  28. 8. 2021, Grad Rihemberk, ob 19.00

  Program:

  • 19.00 predavanje dr. Klemen Koselj “Kaj delajo netopirji v gradu Rihemberk?” – Spoznali bomo zanimivosti iz življenja edinih aktivno letečih sesalcev in posebnosti številnih vrst, ki so bile najdene na gradu. Naučili se bomo, kako koristijo ljudem in kaj jih najbolj ogroža.
  • od 20.00 dalje opazovanje izletavanja netopirjev iz grajskih prebivališč ter poslušanje njihovih eholokacijskih klicev z ultrazvočnimi detektorji.

  Informacije in prijave: 051 201 910. Prosimo za upoštevanje epidemioloških ukrepov. Vstopnina 5 eur. Več informacij: https://rihemberk.com/

  Organizacija: Zavod Svitar, Mestna občina Nova Gorica, Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev.

  Nočni letalci v parku Tivoli

  1. 9. 2021, Ribnik Tivoliju (Ljubljana), od 19.45 do 21:45 ure

  Vabljeni, da se nam pridružite na javnem prikazu raziskovanja netopirjev z lovom v mreže, ki bo potekalo v sredo, 1. 9. 2021, v parku Tivoli v Ljubljani. Dogodek se bo pričel ob 19.45 na severozahodni strani Ribnika Tivoli (blizu Čolnarne Park Tivoli). Prepoznali nas boste po čelnih svetilkah, mrežah in netopirjih. Na dogodku se boste lahko spoznali z metodo lovljenja netopirjev v mrežo in pobližje ogledali netopirje, če bomo kakšnega ujeli.

  V primeru slabega vremena bo dogodek najverjetneje prestavljen na 2. 9. 2021.

  Aktivnost poteka v sklopu projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 6, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana. (Kontaktna oseba: Samo Grgurevič; grgurevic.samo@gmail.com)

   

  Noč netopirjev v Planini pri Rakeku

  3. 9. 2021, Planina pri Rakeku, s pričetkom ob 18.00 uri

  Dogodek se bo s predavanjem in delavnicami za otroke začel ob 18.00 v Podružnični šoli Planina, sledilo pa bo še prisluškovanje in opazovanje netopirjev, ob reki, v bližini Ravbarjevega stolpa. S posebnimi napravami, ultrazvočnimi detektorji, bo moč prisluhniti netopirskemu oglašanju. Spoznali boste jame in stavbe na Planinskem polju, ki gostijo pomembne skupine več vrst netopirjev. Odgovorili bomo na mnoga vprašanja: kje so zatočišča netopirjev, kateri netopirji jih uporabljajo in kdaj itd.

  Za udeležbo na dogodku so potrebne prijave do zapolnitve mest na tatjana.jurca@notranjski-muzej.si oziroma 05/721-10-80. Podrobnejše informacije so na voljo: https://www.mojaobcina.si/logatec/dogodki/noc-netopirjev-v-okviru-mednarodne-noci-netopirjev-in-projekta-krasrevita-1.html

  Dogodek v okviru projekta KRAS.RE.VITA pripravlja Notranjski muzej Postojna v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev ter Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave.

  Mednarodna noč netopirjev v Gornjih Vremah

  4. 9. 2021, Gornje Vreme, pred cerkvijo sv. Jošta, ob 19.00 uri

  Vabljeni, da spoznate netopirje, njihova zatočišča, osnovno biologijo in metode proučevanja. Po kratki predstavitvi teh izjemnih sesalcev, bomo, z ultrazvočnimi detektorji, na letalnih poteh in prehranjevališčih v okolici cerkve Sv. Jošta, prestrezali eholokacijske klice netopirjev.

  Dogodek organizira Odbor za varstvo narave Biosfernega območja Kras in porečje Reke v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev, Lutro – inštitutom za ohranjanje naravne dediščine, Parkom Škocjanske jame Slovenija, KS Vreme ter Župnijo Vreme.

  Mednarodna noč netopirjev in dan odprtih vrat razstave PreŽiveti z netopirji

  4. 9. 2021, Stara šola pri Domu duhovnosti v Kančevcih, med 10. in 17. uro

  Vabljeni v Krajinski park Goričko na dan odprtih vrat razstave PreŽiveti z netopirji v stari šoli pri Domu duhovnosti v Kančevcih (Kančevci 38, 9206 Križevci v Prekmurju). Obiskovalci razstave boste lahko med obiskom udeležili vodenega ali prostega ogleda prve stalne slovenske razstave o netopirjih in izveste več o teh neverjetnih živalih. Obisk razstave lahko izkoristite tudi kot izhodišče za prijeten in slikovit sprehod v bližnji okolici. Aktivnost poteka v okviru projekta Gorička krajina.

  Obiskovalce prosimo, da upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja korona virusa in imajo s seboj svojo masko. Za razkužilo poskrbimo mi.

  Več informacij:
  gregor.domanjko@goricko.info ali na tel. št. 02 551 88 68.

  NETOPIRJI, skriti prebivalci Mencingerjeve hiše v Krškem

  10. 9. 2021, ob 18.30 v atriju Mencingerjeve hiše v Krškem (CKŽ 2)

  Vabljeni na predavanje, ki bo vključevalo kratko predstavitev netopirskih vrst, varstveni status, njihova letna dinamika, razmnoževanje, prehrana, izbira zatočišč, orientacija v prostoru in še kaj. Otrokom in mladini bodo razložili uporabo ultrazvočnih detektorjev, katere bodo lahko med samim opazovanjem izletavanja netopirjev tudi uporabili in se preizkusili v prepoznavanju netopirskih vrst. Predavateljica bo LEA LIKOZAR, biologinja z večletnimi izkušnjami na področju netopirjev tako v Sloveniji, kot drugje po Evropi. Med leti 2013 in 2020 je bila v Združenem kraljestvu zaposlena na številnih gradbenih projektih s poudarkom na izdelavi nadomestnih netopirskih zatočišč. Od leta 2009 je aktivna članica Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Trenutno zaposlena na Inštitutu za ohranjanje naravne dediščine, Lutra.

  Udeležba je BREZPLAČNA. Vstop je možen ob izpolnjevanju PCT pogoja.
  Dogodek poteka v sodelovanju s Kulturnim domom Krško, Mestnim muzejem Krško in Regionalno razvojno agencijo Posavja.

  Noč netopirjev ali netopirski vikend v Županovi jami

  10. 9. 2021, ob 18.00 tematski ogled Županove jame in predstavitev netopirjev
  11. 9. 2021, ob 10.00 ustvarjalne delavnice

  Vabljeni ! Pridruži se nam.
  Več informacij na https://www.facebook.com/zupanovajama/.
  Vstopnina. Dogodek organizira: Županova jama, turistično in okoljsko društvo Grosuplje

  Koliko je mračnikov na nebu?

  11. do 19. 9. 2021, različni kraji po Sloveniji, pričetek 15 minut pred sončnim zahodom

  Pridružite se nam na hkratnem štetju netopirjev navadnih mračnikov na jesenskem večernem nebu. Aktivnost poteka že od leta 2016 hkrati na več lokacijah, tudi v sosednji Avstriji. Primerna je tudi za manj izkušene opazovalce. Več o akciji Koliko je mračnikov na nebu? (Kontaktna oseba: Primož Presetnik (primoz.presetnik(afna)t-2.si).

  Kaj biva v ljubljanskih netopirnicah?

  20. 9. 2021, park Tivoli in okolica Koseškega bajerja (Ljubljana), pričetek ob 15.30 uri

  Pridružite se nam in spoznajte prebivalce ljubljanskih netopirnic. Netopirnice so nadomestna zatočišča netopirjev, ki smo jih ponudili netopirjem in jih vse od namestitve leta 2015 redno spremljamo. Skupaj bomo ugotavljali, ali so tudi letos v njih bivali netopirji. Dobimo se 20. 9. 2020 ob 15:30 na parkirišču Tivoli (pri bazenu). Prepoznali nas boste po visoki lestvi. (Kontaktna oseba: Simon Zidar (031 354 300) ali netopirji.lj@gmail.com)

  Dogodek poteka v okviru projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 6, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

  Prosimo, da se na dogodek prijavite preko obrazca: https://forms.gle/xRwxwzHM2ukxRAgS7

   

   

  Dovoljujemo si pravico do spremembe programa. V primeru slabega vremena bodo dogodki prestavljeni ali program spremenjen. Sprotna obvestila oziroma spremembe bodo objavljene na spletni strani društva oz. na FB strani društva.

  Vse udeležence dogodkov naprošamo, da spoštujejo navodila in pravila organizatorjev ter vsa priporočila NIJZ za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

  Udeležba na dogodkih/aktivnostih na lastno odgovornost.

  Sporočilo za javnost – MNN 2021

   

  Dodatne informacije:

  Jasmina Kotnik, koordinatorka MNN 2021, tel: 031 796 587, e-mail: netopirji@guest.arnes.si

  Facebook stran: www.facebook.com/sdpvn